Το “anonimo” μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών

Με το Μιχάλη γνωριστήκαμε μέσα στα χαρακώματα της Πράσινης Γραμμής (λέμε τώρα..) λόγω της κοινής μας θητείας στην ΕΛΔΥΚ. Εκτός από εξαιρετικό παιδί, ο Μιχάλης είναι δάσκαλος σε ένα σχολείο της Φωκίδας, όπου είχε την όμορφη σκέψη να προβάλει στους μαθητές του το φιλμάκι μου “anonimo”, με σκοπό να δει πώς θα αντιδράσουν βλέποντάς το.  Γι’ αυτό το λόγο, τους ζήτησε να καταγράψουν σε ένα χαρτί όλες τις λέξεις που θα τους έρχονταν στο μυαλό.

Τα παιδιά της Δ’ Δημοτικού λοιπόν, αφού είδαν το 11-λεπτο φιλμάκι, ακολούθησαν τις οδηγίες του δασκάλου τους και οι λέξεις που κατέγραψαν είναι οι εξής:

φιλία, χαρά, πλάκα, θάλασσα, συγγενείς, λύπη, σταυροδρόμι, φάρος, ταξίδι, απομάκρυνση, γέφυρες φιλίας, καθημερινότητα, μοναξιά, θλίψη, παιχνίδι, ελευθερία, παππούς, χρόνος, ειρήνη, όνειρα, ζωγραφιές, μουσική, μπαλόνια. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι από τους 24 μαθητές, οι 17 είχαν γράψει και τη λέξη γαλήνη

Τι άλλο να σχολιάσει κανείς από τη στιγμή που έχουν εκφραστεί τα μικρά παιδιά;


Θέλω να πω μόνο ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο Μιχάλη γι’ αυτή του την κίνηση, και χρησιμοποιώντας την ιδέα του, θα ζητήσω κι από εσάς, αν θέλετε, να γράψετε πιο κάτω τις λέξεις που θα σας φέρει στο μυαλό…

Το φιλμάκι “anonimo” προβλήθηκε το 2006 sto 2nd Video Art Festival στην Αθήνα, μετά από τυχαίες και πολυθεματικές βιντεοσκοπήσεις δύο ετών.   Αποτελείται από 99 κινούμενες εικόνες, τις οποίες δένει μελωδικά το τραγούδι “Svefn G Englar” των Ισλανδών Sigur Ros.

Αν θέλετε, μπορείτε να δείτε και το δεύτερο ταινιάκι που έφτιαξα ως πειραματισμό με τον τίτλο “Νόστος”.

One thought on “Το “anonimo” μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών

Comments are closed.