Πώς να αποφύγεις τους πολιτικούς καυγάδες σε οικογενειακό τραπέζι

Μία από τις αρχαιότερες παραδόσεις της αγίας ελληνικής οικογένειας είναι οι πολιτικοί τσακωμοί στα γιορτινά τραπέζια. Η Κυριακή των εκλογών δίνει την ευκαιρία να καθίσει ο καραδεξιός παππούς δίπλα στον κνίτη εγγονό, απέναντι από τη ΔΑΠίτισσα ξαδέρφη και διαγώνια από το θείο που δε θέλει τους ξένους· όλοι σε στενό μαρκάρισμα από την υπόλοιπη οικογένεια που είναι ΠΑΣΟΚ και η οποία στις φετινές εκλογές θα έχει μοιραστεί σε ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ. Α, και ΠΑΣΟΚ. Ναι, μην εκπλήσσεσαι, υπάρχει ακόμα.Το πώς και το γιατί γεννιούνται αφορμές για πολιτική συζήτηση και αιχμές είναι αυτονόητο. Αυτά που ακούγονται ως κατηγορίες εναντίον των κομμάτων είναι αναμενόμενα. Το θέμα είναι όμως τι στάση κρατάς όταν η συζήτηση καταλήξει στα βαθύτερα αίτια της κρίσης:

-Οι ξένοι φταίνε. Να φύγουν, να καθαρίσει ο τόπος.
-Ε, καλά, οι ξένοι φταίνε για τον Τσοχατζόπουλο;
-Έλα, τώρα, που σας πείραξε ο Τσοχατζόπουλος. Λες και οι δικοί σας δεν φάγανε.
-Μωρέ, όλοι φάγανε.
-Και τρώνε ακόμα.
-Κρέμασμα θέλουνε, λέμε!

Και η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί για ώρες και μπορεί να βρεθεί έστως ένας να πει το κλασικό “Βέβαια, εμείς τους ψηφίζαμε όλους αυτούς. Και εμείς τους ξαναψηφίσαμε σήμερα”, αλλά κανείς δε θα προχωρήσει στα ενδότερα μυστικά της οικογένειας, αυτά που κατά βάση είναι ένα κομμάτι της θεσμικής κρίσης.

Κανείς δε θα πει για την ξαδέρφη που πήρε παράνομα μεταγραφή, για τον κουμπάρο που μπήκε προεκλογικά στο Δήμο με απολυτήριο Λυκείου, για τον παππού που έπαιρνε σύνταξη Εθνικής Αντίστασης χωρίς να έχει φορέσει ποτέ του τα χακί, για τη θεία που δουλεύει στην Εφορία και δεν κόλλησε ποτέ ένα χαρτόσημο χωρίς να πάρει το κατιτίς της, για τη μάνα που έχει ανασφάλιστη υπάλληλο στο μαγαζί που κάνει €300 τζίρο το χρόνο, για τον ξάδερφο που πέρασε ζωή και κότα στο στρατό γιατί έβαλε μέσο τον κουνιάδο του μπατζανάκη, για το θείο που βρίζει τους ξένους και τους είχε να μαζεύουν ελιές με €10 τη μέρα.

Όλα αυτά δεν συζητιούνται ποτέ ανοιχτά και σε κανένα τραπέζι. Είναι πράγματα που τα ξέρει ο περίγυρος και ποτέ δεν λέει τίποτα, γιατί αν γίνει αρχή θα βγουν όλα στη φόρα και δε θα μείνει κολυμπηθρόξυλο.

Αν τώρα σε τρώει ο κώλος σου και έχεις τη φωλιά σου καθαρή και θες να πετάξεις καμιά σπόντα (αν δηλαδή είσαι τόσο μαλάκας), την κάνεις πάντα σε γ’ πληθυντικό “αυτοί που μπήκαν στο δήμο”, “αυτοί που λαδώνονται” και ούτω καθεξής. Αν οι άλλοι μυγιαστούν, πετάς ένα “καλά, εσύ τι αρπάζεσαι; Δεν είπα για σένα”, οπότε αναγκάζονται να ηρεμήσουν. Το μήνυμα όμως έχει φτάσει σε όλο το τραπέζι.

Σπάνια έχω δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να τα ρίχνεις όλα στους άλλους: στους κακούς ξένους, στους κακούς πολιτικούς που κανείς από μας δεν ψηφίζει, στους κακούς γιατρούς που παίρνουν φακελάκι, στους κακούς δημόσιους υπάλληλους, στην πολυνομία, στην απούσα Δικαιοσύνη· εκτός κι αν είσαι ΚΚΕ οπότε τα ρίχνεις στον καπιταλισμό και τη νέα τάξη πραγμάτων και καθαρίζεις.

Επιμύθιο: δεν έχουμε ίση ευθύνη με αυτούς που κυβέρνησαν, γιατί αυτοί όφειλαν να μας δίνουν το καλό παράδειγμα. Αυτοί ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο, που βεραμέντε πιστεύουν, ότι θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους, όπως ορκίζονται και οι δικαστικοί που με τόσα σκάνδαλα δεν κατάφεραν ποτέ να εξιχνιάσουν ούτε ένα. Εμείς δεν ορκιστήκαμε ποτέ να είμαστε καλοί ψηφοφόροι. Εμείς θέλαμε να βολευτούμε, θέλαμε να κάνουμε τη δουλίτσα μας και κοιτάζαμε ποιος θα μας βοηθήσει περισσότερο. Γι’ αυτό εμείς είμαστε ψηφοφόροι και αυτοί αιρετοί. Παρ’ όλα αυτά όμως, έχουμε κι εμείς μια σημαντική ευθύνη για αυτή την κρίση, ευθύνη που ποτέ δε δεχθήκαμε να αναλάβουμε και σαν κορόιδα τώρα πληρώνουμε τα σπασμένα.

οικογενεια

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.