Οι αρχαίοι Έλληνες ξαναζωντανεύουν στο Λονδίνο.

Η τελευταία παράσταση που είδα στο Λονδίνο ήταν η “Ορέστεια” του Αισχύλου, σε παραγωγή του Almeida Theatre (το trailer στο τέλος του κειμένου). Το έργο ήταν τόσο καλό και έγινε τόσο δημοφιλές, που από ένα μικρό θέατρο μετακόμισε για τη δεύτερη σειρά παραστάσεων στο West End, το οποίο είναι το αντίστοιχο του νεοϋορκέζικου Broadway.

Jessica Brown FindlayΣτην παράσταση διάρκειας 3 ωρών και κάτι ήταν πολλές οι φορές που ανατρίχιασα, τόσο από τα σκηνοθετικά ευρήματα όσο και από τις ερμηνείες. Για ευνόητους λόγους, ξεχώρισα την Ηλέκτρα (Jessica Brown Findlay), αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Σαν να μην έφτανε η εξαιρετική παράσταση, στο τέλος ο Αγαμέμνων (Angus Wright) μίλησε λίγο για την προσφυγική κρίση και μας ζήτησε να συμβάλουμε στον έρανο που έκανε ο θίασος.

Λόγω όλων αυτών θέλησα να μάθω περισσότερα για το Almeida Theatre και ανακάλυψα ότι η παράσταση ήταν μόνο ένα από τα πολλά δρώμενα που οργανώνει στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ αφιερωμένου στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Μια μαραθώνια ανάγνωση της Ιλιάδας, συζητήσεις για τον Οιδίποδα, DJ session για τον Διόνυσο και άλλα πολλά, μέσα στα οποία είναι η επικείμενη παράσταση της “Μήδειας”.

Είμαι πάντα αντίθετος στην τάση που έχουμε ως νεοέλληνες να αντλούμε κάποιου είδους εθνική περηφάνεια με τέτοιες αφορμές, γι’ αυτό και η χαρά μου εδράζεται αλλού. Χαίρομαι που αυτά τα αρχαία έργα, που έφτασαν σε μας μέσα από 2,500 χρόνια πολέμων, καταστροφών και διωγμών, συνεχίζουν και υπάρχουν και έξω από την Ελλάδα, εμπνέοντας ανθρώπους άλλης κουλτούρας, άλλης αισθητικής και άλλων αναπαραστάσεων.

Δυστυχώς, στο σχολείο μπορεί να μαθαίνουμε να εντοπίζουμε το απαρέμφατο σε ένα αρχαίο κείμενο, αλλά δεν μαθαίνουμε σχεδόν τίποτα για τα ουσιαστικά στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας: τον καθοριστικό ρόλο του αρχαίου θεάτρου στην ανάδειξη του δημοκρατικού πολιτεύματος, το πώς επηρέασαν τα φιλοσοφικά ρεύματα τη σκέψη του δυτικού κόσμου και τι πήραν οι αρχαίοι Έλληνες από τους άλλους λαούς (πχ το αλφάβητο). Μαθαίνουμε μόνο πόσο φοβεροί ήταν οι πρόγονοί μας και αποφεύγουμε συστηματικά να θίξουμε ότι έκτοτε πέρασαν από τη χώρα Λατίνοι, Άραβες, Γότθοι, Οθωμανοί, Σλάβοι κλπ και άρα δεν τίθεται καμία βιολογική συγγένεια, παρά μόνο γεωγραφική.

Μάθετε λοιπόν για τους αρχαίους, διαβάστε και αναρωτηθείτε, όχι γιατί έχετε κάποιο εθνικό χρέος, αλλά γιατί θα ανακαλύψετε έναν αρχαίο κόσμο που αποτελεί οδηγό για να συνδέσεις τα κομμάτια του σύγχρονου.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.