Τελίτσες, θαυμαστικά, εμότικονς και δε συμμαζεύεται…

Μη μου πείτε ότι δεν το κάνετε κι εσείς: να αναρωτιέστε αν πρέπει να βάλετε μία ή δύο τελίτσες, δύο ή τέσσερα θαυμαστικά, εμότικον χαμογελαστό :) ή ξεκαρδιστικό :D  Τα σημεία στίξης ήταν ανέκαθεν ο μισός γραπτός λόγος, γιατί ήταν αυτά που έδιναν ζωή σε ένα κείμενο.  Στην ηλεκτρονική εποχή είναι κάτι περισσότερο…

Τελείες

Σίγουρα θεωρείτε τη μία τελεία πολύ αυστηρή, σαν να λέτε σε κάποιον “Aυτό. Kαι τίποτα άλλο”.  Επίσης, θεωρείτε τις τρεις τελίτσες μπανάλ.  Λογικό, δεν γράφετε λογοτεχνικό κείμενο, γκομενικό μήνυμα γράφετε.  Άρα πάμε για δύο τελείες, για να φαίνεται ότι υπάρχει και κάτι που παραλείπεται, μια λέξη, ένα βλέμμα..

Αν θέλετε να είστε πιο σαφείς, βάζετε… εμότικον (μετά τα greeklish, τώρα και τα αγγλληνικά), αλλά όχι προς όλους.  Είναι μερικοί που τους στέλνετε ένα ;) και νομίζουν ότι τους κλείνετε το μάτι για να σας ακολουθήσουν στο κρεβάτι.  Σοβαρευτείτε εσείς.. (είδατε; δύο τελίτσες, γιατί παρέλειψα το “λιγούρια”)

Ερωτηματικά

Ευτυχώς, εδώ δεν είμαστε πολύ ψυχαναγκαστικοί.  Συνήθως είναι ένα ; ή ? όταν ρωτάτε για να μάθετε κάτι.  Όταν παίζετε, φλερτάρετε ή είστε απλά χαζοχαρούμενοι βάζετε παραπάνω: Θα πάμε θάλασσα αύριο??????????????? Αν η απάντηση δεν είναι  ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!!! και είναι απλά Ναι, τότε νομίζετε ότι ο άλλος κάτι έχει, αλλά δεν ξέρετε αν είναι μαζί σας, και έτσι, του αρχίζετε την ψυχανάλυση.  Αν η απάντηση είναι Όχι (απλό), τότε καταλαβαίνετε ότι όντως έχει κάτι μαζί σας, αλλά με ένα Όχι :-( καταλαβαίνετε ότι όλα είναι ΟΚ, αλλά μπάνιο δε θα κάνετε.

Διαβάζετε λογοτεχνία; Δείτε τα βιβλία μου εδώ.

Θαυμαστικά

Οι κυρίαρχοι της ηλεκτρονικής επικοινωνίας.  Μπαίνουν παντού, ανεξέλεγκτα, αδιάκριτα, αβίαστα, άφθονα γενικώς.

Καλημέρα, πάω σχολή!!! :(  Βάζετε και ενθουσιασμό, που θα πάτε να λιώσετε στην καφετέρια 7 ώρες, βάζετε και λύπη, που θα δείτε τη φάτσα του καθηγητή.

Τέλος, η μεγάλη εφεύρεση:

Εμότικονς

τα οποία είναι και πολλά.  Δεν ξέρω πόσο παλιά είναι, πριν κάτι χρόνια στο MSN τα ανακάλυψα εγώ (οι post-1990 δεν έχουν ιδέα τι είναι το MSN).

Υπάρχει το χαμογελαστό :), το γελαστό :-D, το μόρτικο ή πολλά υποσχόμενο ;), το παιχνιδιάρικο :-Ρ, το μόρτικο που χαριτωμενίζει, το ξαφνιασμένο , το μπερδεμένο :S, το νυσταγμένο |-), το απογοητευμένο :-|, το αμήχανο :$

Όσο πιο νέοι είστε, τόσο περισσότερα χρησιμοποιείτε.  Γιατί τα εμότικονς δεν προσφέρουν μόνο ποιότητα στον ηλεκτρονικό λόγο, αλλά και ποσότητα, π.χ. αν είστε πάρα πολύ χαρούμενοι γράφετε : ))))))), αν είστε πάρα πολύ παιχνιδιάρηδες :ΡΡΡΡΡΡ ή αν είστε πάρα πολύ λυπημένοι : ((((((((((  Βέβαια, σιγά μην είστε πραγματικά τόσο λυπημένοι και έχετε διάθεση για τέτοια.

Συμπέρασμα;

Παλιά, ο γραπτός λόγος αφορούσε κείμενα που είχε γράψει κάποιος σε μία δεδομένη, αχρωμάτιστη διάθεση, πχ λογοτεχνία, δοκίμια, άρθρα κλπ.  Άντε το πολύ πολύ κανένα γράμμα, που για να κάτσει ο άλλος να σας γράψει γράμμα θα είχε μία κάποια διάθεση, καλή ή κακή, πράγμα που θα διαφαινόταν και από τα γραφόμενα.

Στην ηλεκτρονική εποχή όμως, η επικοινωνία γίνεται με άπειρους τρόπους, και με τη μορφή σχολίων ή άμεσων μηνυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι με τον κλασικό τρόπο χρήσης των σημείων στίξης, δεν έχετε τόσο πολύ την ευχέρεια να δείξετε τη διάθεσή σας τη δεδομένη στιγμή.  Άρα πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να φανεί ότι είστε ενθουσιασμένοι, απογοητευμένοι, συγκρατημένοι ή ό,τι άλλο είστε. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τι μεγάλη βοήθεια σας δίνει το :Ρ  Το βάζετε και καταλαβαίνει ο άλλος ακριβώς τι αισθάνεστε γι’ αυτό που ειπώθηκε, χωρίς να γράψετε κάτι παραπάνω.

Βέβαια, υπάρχει και ο κακός δρόμος!  Π.χ. πριν μερικά χρόνια που είχε γίνει της μόδας το LOL (laughing out loud), αν λέγατε ένα αστείο σε μια παρέα, κάποιοι δε θα γελούσαν, αλλά θα σας λέγανε Ελ Όου Ελ, πολλές φορές εντελώς σοβαροί.  Πόσο καταθλιπτικό να σας λέει *laughing out loud* κάποιος που δεν γελάει???

Επιμύθιο:  οι νέοι ανακάλυψαν έναν τρόπο να εμπλουτίσουν το γραπτό λόγο, και αυτό είναι καλό, παρά την όποια κατάχρηση από πολλούς. Είναι ένα ευχάριστο γλωσσολογικό φαινόμενο, νομίζω, που εξελίσσει τη γραφή παρά τα όσα λένε οι δεινόσαυροι.  Δύο πράγματα πρέπει να διορθώσουμε όμως: ta ekneuristika greeklish και t.@ktlvstk@.tn.newn.p.dn.3rn.t.glwca.mln!!!!!! :Ρ

One thought on “Τελίτσες, θαυμαστικά, εμότικονς και δε συμμαζεύεται…

  1. Εγω, κάτι μεταξύ νέων και δεινόσαυρων, βρίσκω διασκεδαστική και διευκρινιστική τη χρηση των φατσών . Σ απαλλάσουν απο παρεξηγήσεις που δημιουργεί ενίοτε ο γραπτός λόγος.
    Φιλάκια πολλά

Comments are closed.