Πόσο εύκολο είναι να ψηφίσεις στην Αγγλία και ένα εκλογικό παράδοξο

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου μπαίνεις στους εκλογικούς καταλόγους αυτόματα όταν ενηλικιωθείς, στην Αγγλία πρέπει να εγγραφείς με δική σου αίτηση. Όταν λέω αίτηση, δεν εννοώ Δήλωση του Νόμου 105, φόρμες με ασφυκτικά κουτάκια, παράβολα, πρωτόκολλα κλπ.

Μιλάω για μια ηλεκτρονική φόρμα, που σου ζητάει μόνο τα βασικά (όνομα, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, e-mail κλπ), το National Insurance number (αντίστοιχο με τον ΑΦΜ) και το διαβατήριο σου, αν είσαι Βρετανός υπήκοος, διαφορετικά την υπηκοότητά σου.

Τίποτα άλλο. Ούτε φωτογραφίες, ούτε υπογραφές.

register to vote

Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου δεν ψηφίζεις αν δεν έχεις ελληνικό διαβατήριο, η Αγγλία σου δίνει το δικαίωμα να ψηφίσεις στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και στις Ευρωκλογές. Στην Αγγλία δηλαδή μπορούσα να ψηφίσω για Άγγλους ευρωβουλευτές τη στιγμή που η Ελλάδα μου αρνούνταν αυτό το δικαίωμα.

Στις εθνικές εκλογές και στο δημοψήφισμα, ωστόσο, δεν μπορώ να ψηφίσω σαν Έλληνας/Ευρωπαίος πολίτης. Κρατήστε το αυτό.

Συμπλήρωσα λοιπόν τη φόρμα, την έστειλα, έλαβα ένα e-mail με reference number και περίμενα.

Οι μέρες πέρασαν και δεν ήξερα αν ήταν όλα οκ με την αίτησή μου. Πήγα στο e-mail που μου είχαν στείλει, το έκανα προώθηση στο εκλογικό γραφείο της περιοχής μου και τους ρώτησα αν με έχουν προσθέσει στον εκλογικό κατάλογο ή αν εκκρεμεί κάτι ακόμα.

Όταν πάτησα το SEND, ήταν απόγευμα. Όταν έλαβα την απάντηση, δεν είχαν συμπληρωθεί ούτε καν 24 ώρες:

Dear Stefanos

Thank you for your email, I can confirm your details were verified and updated to the Electoral Register on 1st April 2016. As an Australian National you are eligible to vote in the EU Referendum.

Kind Regards

Ακριβώς. Επειδή τυχαίνει να έχω και Αυστραλιανή υπηκοότητα, στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορώ να ψηφίσω σαν Ευρωπαίος πολίτης, αλλά μπορώ να ψηφίσω σαν Αυστραλός λόγω Commonwealth. Το πιο άκυρο απ’ όλα είναι ότι δεν έχω πάει ποτέ στην Αυστραλία.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.